Mire figyelj, ha domain nevet választasz?!

2017. január 10.

Sajnos előfordul, hogy takarékosságból, vagy egyszerűen csak figyelmetlenségből adódóan az ember más malmára hajtja a vizet...

Mire figyelj, ha domain nevet választasz?!

Figyelem! A következő történet valós eseményen alapul.

Ha támad egy jó ötletem, netán egy elnevezés is körvonalazódik a fejemben, a legelső, amit megteszek, hogy utána nézek, vajon fut-e már valami hasonló elnevezéssel, vagy szabad-e még a kitalált domain név. Ha szabad, nem hezitálok, lecsapok. Igen ám, de ha egy ötlet / termék / szolgáltatás beindul, érdemes arra is odafigyelni, hogy ne hagyjunk nyitott lehetőségeket az esetleges konkurenciának se, azaz regisztráljuk a hasonló neveket. Hogy ebben a "paranoiában" meddig megyünk el, az rajtunk múlik. Fontos azt is látni, hogy a termék nem a domain névtől lesz jó, valamint mire a konkurencia kapcsol, és megpróbálja kihasználni a - nevezzük így - "hibánkat", már nagy valószínűséggel nem fogja tudni behozni a hátrányát.

Sajnálatos érdekesség, hogy a .com domain nevek esetében rengeteg példa van arra, hogy egy-egy jól hangzó domain nevet egyszerűen továbbértékesítési céllal vásárolnak meg. Így van ez a legújabb szolgáltatásunk esetében is, melyet a 20sec.hu címen érhetsz el. Ennek a domain névnek a nemzetközi változata szintén csak parkol valakinél, feltételezem jó áron megvásárolható. Esetünkben erre azonban nem fog sor kerülni, hiszen a domain nevet amúgy is csupán "biztonsági" okból foglaltuk le, hiszen a mi szolgáltatásunk elsődlegesen a 20sec.marble.hu, illetve külföldi ügyfeleink számára a 20sec.marbledigital.eu címen lesz elérhető.

A cikket azonban egy valós eset inspirálta, térjünk is át erre.

Egy kedves ügyfelünk tréningsorozatot indított szabadúszó vállalkozók számára Freelancers Lab néven. Le is foglalták a kiválasztott domain nevet (freelancerslab.hu - 2016. április 21.), elkészült rá a weboldal, és megkezdődtek a tréningek is. Rövid idő elteltével vettük észre, hogy hasonló névvel más is munkához látott (freelancerlab.hu - 2016. június 9.). Jelenleg egy sablon van fent az adott címen, töltelék szöveggel, amiből az látszik, hogy a profil szinte ugyanaz. Bosszantó az eset, de a piac ilyen... ezért ha igazán hiszünk az elképzeléseinkben, az ésszerűség határain belül érdemes bezárni az ehhez hasonló kiskapukat. Mindet természetesen nem fogjuk tudni, de ahogy fent is írtam, nem önmagában egy internet címtől lesz egy projekt eredményes.

Ha ismeretlenek számodra a cikkben is előforduló domain és sablon (template) kifejezések, a webes fejlesztések alapjaiba itt betekintést nyerhetsz.

 

A bevezető képért köszönet: Designed by Freepik

Webfejlesztés